Team Wandelpaden

Ontwikkeling Eelder Loopjes Loop 2020-2022

Niet lang na de oprichting van de WLNE in 2020 is het idee ontstaan een wandeltracé te ontwikkelen over de schouwpaden langs het Eelderdiep, de Eekhoornse Loop en de Oosterloop. Daartoe zijn wij in gesprek gegaan met alle partijen die daar op één of andere manier mee te maken hebben zoals de Gemeente Tynaarlo, het Waterschap Noorderzijlvest, het Recreatieschap Drenthe, en natuurlijk de aanpalende eigenaren zoals o.m. de Vereniging Natuurmonumenten. Inmiddels zijn we zover dat alle belangrijke partijen op de hoogte zijn van dit nieuwe wandelpad en daar ook hun medewerking aan willen verlenen (althans, tot voor kort, zie onder). Het waterschap heeft in 2021 het tracé toegankelijk gemaakt door sloten van de bestaande hekken te verwijderen en bordjes geplaatst onder welke voorwaarden men de schouwpaden mag betreden (o.m., vrije toegang voor wandelaars en aangelijnde honden).

De beoogde "Eelder Loopjes Loop" start bij de Waterburcht in Eelde en volgt de Oosterloop in noordwestelijke richting tot aan het Eelderdiep (in donkerrood aangegeven op bijgaande kaart van het wandelknooppunten netwerk van het Recreatieschap Drenthe). Van daar loopt de route zuidwaards langs het Eelderdiep, om ter hoogte van het vliegveld oostwaards keren richting dorp, over de knooppuntenroute. Aan de oostzijde loopt dit traject over de Lugtenbergerweg. Om verkeer zo veel mogelijk te mijden verkiezen we het schouwpad langs de Oosterloop, parallel aan de Lugtenbergerweg. Overleg is gaande om het schouwpad met een haag te scheiden van het land van agrariër Polling. De Werkgroep Kasteel De Waterburcht en  het Recreatieschap Drenthe zijn positief om het pad onder de aandacht te brengen van de gebruikers van de wandelknooppunten routes.

In het voorjaar van 2022 is er overleg geweest met Natuurmonumenten en kijkboerderij 't Hoogeveld als grote gebruikers van de percelen aan de noordwest zijde naast het beoogde tracé. Omdat het schouwpad daar aan de westzijde van het Eelderdiep ligt, dient er een oversteek gemaakt te worden. Hiervoor dachten wij aan een trekpontje (kosten ca  € 11.000). Om dit te realiseren hebben wij subsidie aangevraagd bij het Jenny Vrieling Fonds.

Recente ontwikkelingen najaar 2022

Half oktober kregen wij bericht dat onze subsidieaanvraag voor het pontje niet gehonoreerd is.  Ook recent overleg met de beleidsadviseur Natuur en Landschap van de gemeente bracht geen positief nieuws. Het waterschap wil nl. voorlopig geen medewerking aan het aanleggen van een pontje verlenen, in afwachting van de uitwerking van de plannen om extra waterberging in De Onlanden te realiseren. Dat gaat mogelijk tot 2024 duren.  

Deze ontwikkelingen maken dat wij ons nader gaan bezinnen op de haalbaarheid en wenselijkheid van het hier beschreven tracé. Wellicht kan het voorlopig zo aangepast worden dat de wandeling aantrekkelijk blijft, maar ook op korte termijn als Eelder Loopjes Loop in gebruik genomen kan worden.  Wij nodigen eenieder die dit leest graag uit zijn of haar mening hierover met ons te delen.